Hallituksen ajaman maakunta- ja sote-uudistuksen toteutuessa moni asia muuttuu. Uudistuksen jälkeen kuntien yhdeksi keskeisimmistä tehtävistä nousee asukkaidensa hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen. Koko kunnallinen hyvinvoinnin edistämisen kokonaisuus on hyvin laaja ja monelta osin vielä määrittelemättä.
Se on kuitenkin jo nyt selvää, että kuntien täytyy jatkossa aikaisempaa enemmän ottaa vastuuta eri ikäisten asukkaidensa hyvinvoinnin ja terveyden tukemisesta. Lupaukset hyvinvointiin panostavasta kunnasta eivät voi jäädä vain korulauseiksi, siksi tarvitaan myös konkreettisia tekoja ja taloudellisia satsauksia.
Tutkitusti ihmisten yhteisöllisyys tukee yksilön terveyttä ja arjessa jaksamista. Suomenruotsalaiset ovat tässä suhteessa aivan omassa luokassaan. Heillä vilkas sosiaalinen kanssakäyminen ja tapakulttuuri ylläpitävät sellaista sosiaalista vuorovaikutusta, joka paitsi edistää yhteisöllisyyttä, myös torjuu yksinäisyyttä ja lisää odotettavissa olevaa elinikää.
Tämän päivän paradokseja on, että yksinäisyys lisääntyy samalla kun ihmiset elävät lähempänä tosiaan kuin koskaan aikaisemmin. Busseissa ja työpaikan lounasravintolassa istumme vieri vieressä puhumatta sanaakaan toisillemme. Kerrostaloissa ihmiset nukkuvat melkein rinnakkain vain asunnot toisistaan erottavat betoniseinät välissään. Samaan aikaan tuntuu, kuin emme milloinkaan olisi olleet näin kaukana toisistamme.
Tulevaisuudessa kunnat voivat tehdä paljon ihmisten hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi tukemalla yhteisöllisyyttä. Osallisuuden ja kuntalaisten oman aktiivisuuden tukeminen ovat tässä työssä avainasemassa. Näin luodaan perustaa kestävälle ja sukupolvet yhteen kietovalle kanssakäymiselle.
Yksinkertainen keino, joilla kunnat voisivat tukea yhteisöllisyyttä, olisi riittävien ja laadukkaiden harrastetilojen turvaaminen muun muassa eläkeläisjärjestöjen ja urheiluseurojen toimintaan. Kohtuuttomat vuokrat eivät saa muodostua esteiksi harraste- ja viriketoimintaan. Kyse ei ole kunnalle merkittävästä kustannuserästä, sillä panostus maksaa itsensä takaisin kuntalaisten terveemmän elämän kautta.
Mika Kari
Kansanedustaja (sd.)
Yhteisöpedagogi (AMK)
Viimeisimmät kommentit