Vappupuheeni Orimattilassa 1.5.2023:

Hyvät ystävät,

Hyvää vappua – työväen, opiskelijoiden ja kevään juhlaa! On ilo ja kunnia olla kanssanne täällä Orimattilassa tänään.

Vapun historia on kansainvälisen työväenliikkeen, asioihin vaikuttamisen ja rajat ylittävän yhteistyön historiaa. Kaikista juhlista juuri vappuna on siksi erityisen luontevaa puhua siitä, mitä yhteiskunnassamme tapahtuu ja mihin olemme matkalla.

Eniten Suomen suuntaan pääsee vaikuttamaan kulloinkin vallassa oleva hallituskokoonpano. Uutta hallitusta maahamme kokoaa nyt kokoomus, ja politiikan suunta näyttää samalla kääntyvän kohti sen oikeaa laitaa.

Hallitushalukkaiden vaalien alla viljelemät leikkauspuheet herättävät monissa syystäkin huolta. Hallitusneuvottelijoille on silti syytä antaa työrauha. Minua on jopa hämmästyttänyt se, millainen hinku asiantuntijoilla on alkaa arvostelemaan hallituspohjaa etukäteen. Demokratiaan kuuluu keskeisenä se, että kansalaisten tahto toteutuu äänestämisen kautta ja että kulloisellekin hallitukselle annetaan ainakin mahdollisuus onnistua tehtävässään.

Tyystin eri vaihe sen sijaan alkaa, kun hallitusohjelma julkistetaan ja sitä aletaan toteuttamaan. Parlamentarismin hienoutta on juuri se, että kun vaalit on käyty ja kansanvalta on puhunut, saavat valtaan nousseet osansa paitsi vastuusta myös kritiikistä. Tässä järjestelmässä opposition tärkeä tehtävä on läpivalaista hallituksen harjoittamaa politiikkaa ja tarjota sille vaihtoehtoja.

Hyvät kuulijat,

Esitän vapun hengessä Petteri Orpolle ja muille hallitusneuvottelijoille muutaman toiveen siitä, mitä seuraavan hallituksen tulisi pitää mielessä.

Ensiksi – Suomi on palautettava koulutuksen kärkimaaksi, aina esikoulusta yliopistoon. Koko väestön osaamis- ja koulutustason nosto on avainasemassa Suomen saattamisessa uuteen kasvuun. Maksuton varhaiskasvatus, korkeakoulutettujen määrän nostaminen 60 %:iin ja ammatillisen osaamisen vahvistaminen tähtäävät kaikki tähän.

Leikkaukset koulutukseen, tutkimukseen ja innovaatioihin sen sijaan heikentäisivät suomalaista kilpailukykyä, lisäisivät eriarvoisuutta ja veisivät pohjaa vauraamman tulevaisuuden rakentamiselta.

Toiseksi – kaikista on pidettävä huolta, ei siis eriarvoisteta yhteiskuntaa. Vaikka huoli valtionvelasta on yhteinen, tie julkisen talouden vahvistamiseksi ei voi käydä leikkausten ja kurjistamisen kautta. Peruspalveluista ja sosiaaliturvasta säästäminen toisi mukanaan toisenlaista velkaa: hoito- ja hoivavelkaa sekä hyvinvointivelkaa.

Tämä inhimillinen velka näkyisi pieni- ja keskituloisten ihmisten, eläkeläisten ja opiskelijoiden arjessa – aivan kuten me 1990-luvun lama-ajan kokeneet muistamme. Erityisen kipeä vaikutus leikkauksilla olisi yhteiskunnan heikoimmassa asemassa oleviin – siis juuri heihin, joilla on jo ennestään vähemmän.

Kehotan tulevaa hallitusta päinvastoin jatkamaan panostuksia sote-palveluihin uusilla hyvinvointialueilla ja vahvistamaan suomalaisen hyvinvointivaltion puitteita.

Kolmanneksi – valitaan sovinnon tie kiky-linjan ja työttömyysturvan heikentämisen sijaan. Suomalaisen hyvän työelämän lähtökohta on aina ollut luottamus ja tasapuolinen sopiminen työnantajien ja työntekijöiden välillä. Tästä on syytä myös uuden hallituksen pitää kiinni.

SDP tulee jatkossakin tekemään kaikkensa sen eteen, että kaikilla on työmarkkinoilla asiallinen edustus ja että työntekijöiden oikeudet toteutuvat. Tämä tarkoittaa esimerkiksi luottamusmiehen aseman säätämistä lakiin, alipalkkauksen kriminalisointia tai joukkokanneoikeuden luomista työntekijöiden oikeuksien turvaamiseksi.

Näin vappuna on samalla hyvä muistuttaa siitä, että työllisyyden hoito on parasta mahdollista talous- ja kasvupolitiikkaa. Jokainen prosenttiyksikkö lisää työllisyysasteessa tarkoittaa miljardia euroa julkisessa taloudessa. Marinin hallitus ylitti 75 %:n työllisyystavoitteensa ja työllisyys on Suomessa nyt ennätystasolla. Uusi hallitus pääseekin aloittamaan työnsä vahvalta pohjalta.

Hyvät ystävät,

Kohdistan neljännen ja viimeisen toiveeni ei vain valtakunnan päättäjille vaan ihan meille kaikille. Aikana, jolloin maailmanrauhaa haastavat brutaalia hyökkäyssotaa Ukrainassa käyvä Venäjä, totalitarismi ja monenlaiset ääriliikkeet, on toistemme kunnioittamisen ja kuulemisen tärkeys suurempi kuin koskaan.

Otetaan toinen toisemme siis huomioon, vaihdetaan kuulumisia ja autetaan apua tarvitsevaa. Edistetään luottamusta ja toivoa eikä anneta tilaa jakaantumiselle tai vastakkainasettelulle.

Itsenäisen Suomen demokratia on kestänyt yli sadan vuoden ajan maailman myrskyt ja muutokset. Pidetään huolta siitä, että näin on jatkossakin.

Toivotan teille kaikille oikein riemukasta ja turvallista vappua sekä hyvää alkavaa kesää. Kiitos!