SDP:n Mika Karin mukaan Suomen mahdollinen irtautuminen Ottawan sopimuksesta on perusteltu muuttuneen turvallisuustilanteen vuoksi – Jalkaväkimiina on puolustuksellinen ase, jonka korvaaminen ei onnistu täysin muilla keinoilla, Kari sanoo.

Hallitus on esittänyt, että Suomi irtautuisi jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta. Asiasta käytiin palautekeskustelu maanantaina 16.6. eduskunnan täysistunnossa. SDP:n kansanedustaja ja puolustusvaliokunnan jäsen Mika Karin mukaan irtautumisesityksen perusteena on muuttunut ja heikentynyt turvallisuustilanne.

– Jalkaväkimiina on Suomelle puolustuksellinen ase. Puolustusvoimien arvion mukaan jalkaväkimiinat olisivat tarpeellinen lisäsuorituskyky Suomen puolustusjärjestelmään, jota ei voida täysin korvata muilla järjestelmillä, Kari sanoo.

Kari painottaa, että sopimuksesta irtautuminen ei tarkoita kansainvälisistä velvoitteista laistamista. Suomea sitovat edelleen kansainväliset oikeudelliset velvoitteet, mukaan lukien asevalvontasopimukset, kansainvälinen humanitaarinen oikeus ja ihmisoikeussopimukset.

– On tärkeää, että Suomen päätöstä, joka perustuu muuttuneeseen turvallisuustilanteeseen, avataan kansallisissa ja kansainvälisissä yhteyksissä avoimesti ja selkeästi. Lisäksi huolimatta Ottawan sopimuksesta irtautumisesta on keskeistä, että Suomi jatkaa pitkäaikaisen ulko- ja turvallisuuspoliittisen linjan mukaisesti työtään aseriisunnan ja asevalvonnan osalta ja jatkaa humanitaarista miinatoimintaa, Kari sanoo.

Ottawan sopimuksesta irtautumisessa on kyse poikkeuksellisesta päätöksestä. Karin mukaan Suomen tulisi säilyttää mahdollisuus liittyä uudelleen Ottawan sopimukseen tulevaisuudessa, mikäli turvallisuustilanne sen mahdollistaa