Kirjoitus on julkaistu Itä-Hämeen Päivän vieras -palstalla 16. maaliskuuta 2021.

Oikeusministeriö ja puoluesihteerit pääsivät toissaviikolla sopuun kuntavaalien siirtämisestä huhtikuulta kesäkuulle. Vaalien järjestämisen huhtikuussa odotettiin pitkään olevan mahdollista, kunhan äänestäjien ja vaalivirkailijoiden turvallisuuteen panostettaisiin. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan tartuntatilanne on kuitenkin muuttunut keväällä vakavampaan suuntaan, minkä pohjalta oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (rkp.) teki esityksensä vaalien siirrosta.

Pidän vaalien siirtämistä vastuullisena ratkaisuna, vaikka se tehtiinkin vasta aivan viime hetkillä. Suomen tartuntatapaukset ovat lähteneet helmikuun jälkeen huolestuttavaan nousuun, minkä myötä myös vaalien siirtämisen katsottiin olevan perusteltua. THL:n viimeisimmän arvion mukaan alkuperäisenä vaalipäivänä ennustettiin jopa 11 200 tartuntatapausta, mikä aiheuttaisi tuntuvan riskin kuntavaalien terveysturvallisuuden pettämiselle. Vaikeasti ennakoitava pandemia ja sen aiheuttama turvallisuusriski olisi voinut johtaa vaalien epäonnistumiseen, mikäli vaaleja olisi yritetty järjestää alkuperäisessä aikataulussa.

Ehdokkaille ja vaalimainoksia myyville mediataloille vaalien siirto aiheuttaa varmasti päänvaivaa, mutta tärkeintä on kansalaisten ja äänestäjien terveysturvallisuuden takaaminen. Sopeutuminen uusiin aikatauluihin kampanjoinnissa on kuitenkin pieni vaiva ihmisten suojaamiseksi ja äänestysjärjestelyiden takaamiseksi kohonneen tartuntariskin aikana. Pandemia ja sen aiheuttamat rajoitukset ovat olleet vaikeita kaikille, mutta ehdokkaat pystyvät varmasti sopeuttamaan kampanjointiaikataulunsa uuden vaalipäivän mukaan. Kaikille ehdokkaillekin on varmasti tärkeää, että mahdollisimman moni äänestäjä pääsee käyttämään perusoikeuttaan ja äänestämään turvallisesti.

Äänestämisen täytyy olla mahdollista kaikille. Epävarma tilanne olisi saattanut johtaa äänestysprosentin laskuun, kun ihmiset haluavat ymmärrettävästi suojella omaa terveyttään ja vaalien järjestäminen huhtikuussa olisi vaikuttanut erityisesti riskiryhmiin kuuluviin ja ikäihmisiin. THL arvioi, että riskiryhmiin kuuluvat ihmiset olisi ehditty rokottaa ennen kesäkuun vaaleja, mikä mahdollistaa heillekin turvallisemman tilaisuuden äänestämiseen. Loppujen lopuksi tärkeintä on, että kaikki kansalaiset kokevat äänestämisen turvalliseksi, eikä siitä koidu heille tarpeetonta riskiä tai pelkoa tartunnasta. Vaalien siirrolla pyritään turvaamaan jokaiselle äänioikeutetulle ihmiselle kuuluva kansalaisoikeus saada käyttää ääntään vaaleissa.

Päätös vaalien siirrosta ei missään nimessä ole ollut helppo. Kahdeksan eduskuntapuoluetta tuki ratkaisua, mutta perussuomalaiset eivät. On iso sääli, että perussuomalaiset eivät tukeneet yhteistä ratkaisua, mutta ilman perussuomalaisiakin ratkaisulla on tarpeellinen ja laaja muiden eduskuntapuolueiden tuki. Päätös vaalien siirtämisestä on hyvin perusteltu ja tässä tilanteessa pienempi paha, kuin massatartuntojen leviäminen äänestyspaikoilla. Epävarmassa tilanteessa on välttämätöntä ja vastuullista ajatella ensisijaisesti kansalaisten turvallisuutta, ei puolueiden vaalitaktikointia.

Voimme käyttää tämän kahden kuukauden lisäajan turvallisten vaalien järjestämiseen. On panostettava käytännön järjestelyihin, joilla voidaan taata äänestyspaikkojen turvallisuus, kuten sopivista turvaväleistä ja hygieniasta huolehtiminen. Oikeusministeriön ja kuntien tulee käyttää kaikki tarmo, jotta kesäkuussa pääsemme käymään vaalit turvallisesti. Äänestäminen on jokaisen kansalaisen oikeus ja demokratian peruskivi ja kaikilla tulisi olla oikeus äänestää turvallisesti.

Mika Kari
kansanedustaja (sd.)