Keskustelu Suomen mahdollisesta irtautumisesta kansainvälisestä jalkaväkimiinat kieltävästä sopimuksesta on käynyt viime viikon ajan vilkkaana, kun Puolustusvoimain komentaja Janne Jaakkola nosti asian mediassa esiin.

Turvallisuustilanteemme on muuttunut merkittävästi sen jälkeen, kun liityimme Ottawan sopimukseen vuonna 2012. Toimin tuolloin ensimmäisen kauden kansanedustajana, ja aika oli tyystin erilainen kuin nyt. Koska tilanne lähialueillamme oli vakaa, turvallisuuspolitiikassa keskityttiin erityisesti kriisinhallintaan ja terrorismin torjuntaan.

Aiemmin Puolustusvoimat on katsonut, että jalkaväkimiinat eivät enää nykytilanteessa ole kriittinen ja välttämätön suorituskyky. Korvaavia järjestelmiä on hankittu jo pitkään. Nyt keskeistä on saada puolustushallinnolta perusteltu arvio siitä, onko tilanne tältä osin turvallisuuspoliittisen tilanteen heikentymisen myötä muuttunut. Muutoksesta Naton sisällä kertoo se, että Virossa on päätetty selvittää henkilömiinojen palauttamista ja Yhdysvallat päätti hiljattain alkavansa toimittaa niitä Ukrainalle.

Kansainvälisen oikeuden ja kansainvälisten sopimusten noudattaminen on Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan keskiössä. PV:n komentajan ulostulo on kuitenkin otettava erittäin vakavasti, sillä tällaista avausta ei tehdä kevein perustein. Aiheesta on tarpeen käydä parlamentaarista keskustelua.

Ensisijaista on, että selvitys tuodaan eduskunnan tietoon ja keskustelua käydään laaja-alaisesti puolueiden kesken. Ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa on Suomessa perinteisesti tehty hallitus-oppositiorajat ylittäen. Olen aiemmin esittänyt, että parlamentaarisen seurantaryhmän työtä tulisi vallitsevassa tilanteessa jatkaa vaalikauden loppuun. Myös jalkaväkimiinoja koskeva keskustelu olisi luontevaa käsitellä tässä yhteydessä, jotta asia saataisiin käsiteltyä ilman tarpeetonta viivyttelyä.

Keskustelussa on huomattava, että Suomi on aina ollut vastuullinen miinoittaja. Suomalainen puolustusteollisuus myös kykenisi tuottamaan henkilömiinoja, mikäli niiden käyttö palautettaisiin.

Puolustusvaliokunta on keskustellut jalkaväkimiinoista viimeksi laajemmin pari vuotta sitten käsitellessään kansalaisaloitetta Ottawan sopimuksesta irtautumiseksi. Valiokunta totesi lausunnossaan, että sopimuksesta irtautumisessa ei olisi kyse vain puolustuksellisen, teknisen suorituskyvyn kehittämisestä, vaan merkittävästä puolustuspoliittisesta ratkaisusta ja isommassa kuvassa Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan pitkästä linjasta, jossa korostetaan kansainvälistä oikeutta ja sopimusjärjestelmän merkitystä.

Vaikeassa turvallisuustilanteessa joudumme tekemään myös vaikeita päätöksiä. Tärkeintä on, että ratkaisuja ei tehdä hätiköiden, vaan yhdessä, perusteellisen kokonaisarvion pohjalta. Kuten jo Ylen haastattelussa 23.11. totesin, en sulje pois sitäkään vaihtoehtoa, että jalkaväkimiinat palautettaisiin, jos se katsotaan selvitysten jälkeen tarpeelliseksi.

Mika Kari

Kansanedustaja (sd.), Puolustusvaliokunnan jäsen vuodesta 2011

Kirjoitus on julkaistu Etelä-Suomen Sanomissa 1.12.2024